Menu
Ontzorgen Onafhankelijk Marktprijzen Direct hulp? Bel 035 - 711 13 71
 

Zo kun je nóg meer energie besparen

Tips om duurzamer te leven en geld te besparen.

Energie besparen

Energie besparen

Tip 1 – Verwarm slimmer en zet je cv-ketel een paar graden lager

Ken je dat? Een aantal radiatoren in huis open hebben staan, maar toch het gevoel hebben dat het niet helemaal warm wordt? Of dat je voorzichtig bent met deuren die je dicht doet wanneer de verwarming aanstaat, omdat je niet wilt dat de warmte “ontsnapt”?

Stiekem zijn we al best bewust bezig met de verwarming van ons huis en ook; met energie besparen. We doen de verwarming uit voor het slapen gaan en overdag gaat ‘ie sowieso al uit wanneer we niet thuis zijn. In onze dikke truien zitten we bij wijze van spreken als Eskimo’s ingepakt op de bank om zo maar een paar cent extra te besparen op onze gasrekening. Zeg nou zelf; het is warm maar allesbehalve comfortabel. Kan dit nou niet anders?

SpeedcomfortSpeedComfort

“Het groenste idee van Nederland”, zo wordt deze slimme bespaarder ook wel genoemd.

SpeedComfort ventilatoren blazen warmte uit je radiatoren efficiënter door je huis, waardoor de warmte niet op één plek blijft hangen. Maar dat gaat over comfort en niet over besparing. Hoe bespaar je dan?

Wat de SpeedComfort interessant maakt voor energie besparen, is de verlaging van wateraanvoertemperatuur op je cv-ketel. Omdat je huis sneller en efficiënter verwarmd wordt, heb je minder warm water nodig voor deze verwarming. Dit resulteert dit in lagere energie kosten.

Hoewel je SpeedComforts aansluit op een stopcontact, verbruiken ze minder stroom dan dat ze gas verbruik besparen. Vraag naar het aantal SpeedComforts dat optimaal zou zijn voor het aantal radiatoren van jouw woning en je kunt morgen al genieten van betere verwarming en lager gas verbruik.

Meer weten? Bekijk SpeedComfort hier

Tip 2 – Maak je huidige thermostaat slimmer

Met slimme meters krijg je meer inzicht in je verbruik in huis waardoor energie besparen gemakkelijker wordt. Ze werken samen met slimme wifi-thermostaten en hierdoor kan het interessant zijn om zo’n thermostaat in huis te halen. Maar wat nu als je dit eigenlijk helemaal niet wilt? Misschien vind je ze te duur, vind je dat je oude thermostaat nog prima werkt of weet je niet welk merk je het liefst zou hebben. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom je je huidige thermostaat nog niet de deur uit doet. Maar kun je dan slimmer energie besparen?

Jazeker.  Je kunt tegenwoordig ook van oudere thermostaten een slimme wifi-thermostaat maken.

Qupit AdamAdam van Qupit

Adam is een vrij klein, wit apparaatje wat je aansluit tussen een bestaande OpenTherm cv-ketel en een thermostaat. Daarna heb je een slimme thermostaat. Vanaf dat moment kun je de verwarming handmatig bedienen, maar je kunt het ook aansturen via de Qupit app op je smartphone of tablet en op de online webpagina van Qupit. Je kunt dan dagschema’s instellen en zelf bepalen wanneer je het thuis warm en comfortabel wilt hebben; net zoals je dat zou doen wanneer je een slimme wifi-thermostaat geïnstalleerd zou hebben.

Op de lange termijn leert Adam over jouw gewoontes en wensen. Daarbij leert het je cv-ketel kennen. De data die hieruit komt kun je niet alleen gebruiken voor besparing, maar je kunt het ook delen met je installateur. Die kan dan bepalen of het tijd is voor een onderhoudsbeurt of dat je nog wel even door kunt. Zo geniet je van alle voordelen van een slimme wifi-thermostaat, zonder je bestaande thermostaat te hoeven vervangen.

Meer weten? Bekijk Adam hier

Tip 3 - Bespaar op verwarming van je water

Wil je op een gemakkelijke en leuke manier besparen op energie? Denk dan ook eens aan besparing op de verwarmingskosten voor water tijdens bad- en douchebeurten.

Het is heerlijk om na een koude dag even op te warmen in een dampend, geurig schuimbad. Of soms is een warme douche alleen al voldoende om je weer lekker comfortabel en behaaglijk te voelen. Badderen en douchen; we staan ermee op en we gaan ermee naar bed want comfort en hygiëne zijn belangrijk. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 280 m3 gas per jaar, enkel voor warm water in badkamer en keuken. Als we nu de verwarmingskosten van al dat water omlaag zouden kunnen krijgen, hoeveel energie zouden we dan besparen?

Het antwoord op die vraag is van veel factoren afhankelijk. Hoeveel je bespaart ligt uiteindelijk aan hoeveel je verbruikt. Hoe kun je nu waterbesparing van tevoren berekenen in jouw situatie?

HydraoHydrao Slimme Douchekop

Deze slimme douchekop geeft je inzicht over waterverbruik en is indicatief over hoeveel je maandelijks uitgeeft aan waterverwarming. Er zitten ledlampjes in de douchekop die batterij-loos werken op de stroom van het water. Deze lampjes veranderen van kleur naarmate je meer water verbruikt.

Voor de eerste 10 liter is de kleur groen, voor de volgende 10 liter wordt het blauw. Daarna wordt het roze en uiteindelijk wordt het rood. Verbruik je meer dan 40 liter? Dan gaan de lampjes flitsen. Buiten dat je zo een super hippe disco-douche maakt, weet je ook dat je echt op moet houden met zingen onder de douche als je goed wilt uitkomen op je jaarrekening.

De Hydrao onthoudt douchebeurten in de app en hieruit kun je een referentie douchebeurt kiezen voor hoeveel water je in het vervolg wilt gebruiken. Zo douche je elke keer een beetje efficiënter en bespaar je op verwarming van je water.

Meer weten? Bekijk Hydrao hier

Meer weten?

Wil je meer weten over slimmer energie besparen of ben je geïnteresseerd in de producten in dit artikel? Bekijk ze dan in onze webshop. Heb je vragen, kunnen wij je ergens mee helpen of zou je graag hulp krijgen bij installatie? Stuur ons een berichtje of bel ons. We staan altijd voor je klaar. 

Bron: 50Five