https://www.energywakeup.nl/termijnprijs-gas-en-elektriciteit-schieten-omhoog/_405___30_NL_337_____
Volledig ontzorgen Onafhankelijk Wekelijks de beste energie aanbieding
 
20130423111651102013042311165112013051415074267

Termijnprijzen gas en elektriciteit schieten omhoog

Wekelijks belicht Jeroen Setz de ontwikkelingen op de energiemarkt. Door het mislukte OPEC-overleg daalde de olieprijs fors, maar dat was van korte duur. Daarbij speelt het huidige koude weer parten.

Update #17 – De onvoorspelbaarheid en weerbarstigheid van de energiemarkt werd afgelopen week weer eens overduidelijk. Aanvankelijk zorgde het mislukken van het overleg van de zestien grootste olieproducerende landen op maandag voor een forse daling van de olieprijs (tot -6%). Nog op dezelfde dag liepen de prijzen echter weer op en werd de daling vrijwel volledig teniet gedaan.

Staking

De stijging werd onder mee veroorzaakt door een grote staking in de olie-industrie van Koeweit. Door de staking daalde de productie van het OPEC-lid in eerste instantie met 1,7 miljoen vaten per dag. De staking hield echter maar tot woensdag aan, nadat de Koeweitse overheid liet weten dat er niet onderhandeld zal worden zolang er wordt gestaakt. Volgens de oliewerkers ging het er vooral om een signaal te geven aan de overheid.

In de loop van de week steeg de prijs voor olie verder als reactie op een verdere daling van de olieproductie in de VS. Uit nieuwe cijfers bleek dat de olieproductie in de VS vorige week voor de zesde achtereenvolgende week is gekrompen. Verder meldde de Iraakse olieminister dat olieproducenten mogelijk in mei weer gaan onderhandelen over een bevriezing van hun productie. Dit zou al veel eerder zijn dan de oorspronkelijk geplande datum in juni, maar er is nog geen vervroegde datum bekend. Opmerkelijk waren de uitspraken van de olieminister van Iran. Ondanks de afwezigheid van het land is Iran toch positief over het organisatie van de recente olietop in Qatar. De Iraanse minster van Olie zei afgelopen weekend dat de top, ondanks het feit dat er geen akkoord werd gesloten, een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het stabiliseren van de oliemarkt. Ondanks zijn positieve woorden over de poging om afspraken te maken over de olieproductie, benadrukte de Iraanse minister ook nogmaals dat Iran zelf voorlopig door zal gaan met het vergroten van de productie. Daarmee ligt het land overigens wel op koers. De olieproductie zal volgens het verantwoordelijk Iraanse ministerie in juni van dit jaar al het niveau bereiken van voor de internationale sancties tegen het land.

Sterkere roebel

De kolenprijs kende een forse stijging door de gestegen olieprijs en doordat een sterkere Russische roebel ervoor zorgt dat de kolenproductie van het land terugvalt. Het is veel minder interessant om kolen te verhandelen in dollars. Daarnaast kwam er ondersteuning van een sterk gestegen gasprijs. De stijging van de gasprijs is sterker dan de stijging van de kolenprijs. Hierdoor wordt het weer interessanter om elektriciteit te produceren met kolencentrales en daarmee groeit de vraag naar kolen.

Koud weer

De stijging van de gasprijs wordt enerzijds veroorzaakt door de oplopende olieprijs en anderzijds door het koude weer van de komende dagen. Met een gemiddelde temperatuur die 5 tot 10 graden onder het langjarig gemiddelde ligt, worden de gasbuffers onverwacht aangesproken. In combinatie met gepland groot onderhoud bij de Noorse gasvelden geeft dit een stevige boost aan de gasprijs. Over het algemeen is de gasprijs nog steeds laag te noemen. Volgens marktanalisten zijn vooral Rusland en Noorwegen bezig met een strategie die overeenkomt met de strategie van Saoedi-Arabië op de oliemarkt. Door veel gas voor een lage prijs aan te bieden, hopen beide landen marktaandeel in Europa te behouden of te winnen. Rusland en Noorwegen voelen zich bedreigd door de aanvoer van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) uit de Verenigde Staten.

De prijs voor CO²-emissierechten bereikte het hoogste punt in twaalf weken. De prijs profiteert van het opwaartse sentiment in de andere commoditymarkten. Vooral de toegenomen interesse in kolen zorgt voor meer vraag naar emissierechten.

Aangezien alle kostprijsbepalende factoren voor elektriciteit stegen in de afgelopen week, maakte de termijnprijs voor elektriciteit een stevige draai opwaarts. Daarmee lijkt de bodem voorlopig gelegd.

Jeroen_Setz_2016-17

Prijsverwachting komende week: wisselend

Bron: BUSINESSenergie,  gastredacteur Jeroen Setz van Wattanders, 26 april 2016                                            

Wakker worden!

Je betaalt teveel voor je gas en elektriciteit.

  • Laat de overstap door ons regelen en kies voor 'volledig ontzorgen' (op basis van 'no cure, no pay')
  • Altijd verzekerd van de laagste energie prijzen
  • Alle energieleveranciers in Nederland vergeleken
  • Voordeliger via ons dan rechtstreeks via de energieleverancier
  • Of stap nu zelf direct kosteloos over naar de meest voordelige energieleverancier

 

Volledig ontzorgen?

Bel 035-7111371 of mail info@energywakeup.nl

Doe 't zelf

Hulp nodig? Bel ons!

035 - 711 1371 

Ma t/m vr van 8.00 tot 20.00 uur