Ontzorgen Onafhankelijk Laagste energie aanbieding Direct hulp? Bel 035 - 711 13 71
 

Bekijk hoeveel jij jaarlijks kunt besparen!

Vergelijk eenvoudig alle aanbieders in Nederland voor jouw beste deal
Onzekerheid termijnmarkt energie duurt voort
19 oktober 2016
www.energywakeup.nl
onzekerheid-termijnmarkt-energie-duurt-voort

Onzekerheid termijnmarkt energie duurt voort

De termijnprijs voor elektriciteit en gas loopt voor de laatste weken van dit jaar geleidelijk op en onzekerheid over de nucleaire capaciteit in Frankrijk maakt voorspellen moeilijk.

Update #42 – De onzekerheid over de beschikbaarheid van de Franse kerncentrales is de belangrijkste factor in de komende weken. De termijnprijs voor elektriciteit en gas loopt de laatste weken geleidelijk op, maar zowel marktanalisten als handelaren zijn erg voorzichtig om een uitspraak te doen over waar de prijzen aan het eind van dit jaar zullen staan.

Indien de temperaturen in de komende weken verder zullen dalen zal duidelijk worden hoe groot het effect is van de problemen met de nucleaire productiecapaciteit in Frankrijk. De benodigde elektriciteit zal bij grote problemen moeten worden opgewekt door gas- en kolencentrales in de rest van Europa. Veel Europese producenten denken erover na om extra gas en kolen in te kopen om op deze situatie voorbereid te zijn. Hierdoor lopen de prijzen voor gas, kolen en CO2-emissierechten momenteel op. Het uitblijven van lage temperaturen zal de druk doen afbouwen.

Overproductie mogelijk getemperd

Daarnaast is de richting van de olieprijs op dit moment moeilijk te voorspellen. Afgelopen maandag maakte Rusland bekend dat ze bereid is tot een bevriezing of zelfs verlaging van zijn olieproductie. Rusland is geen lid van de OPEC, maar is dus volgens president Poetin wel bereid mee te doen aan een akkoord met het oliekartel om de olieprijzen te stutten. Hij gaf aan te hopen dat bij het formele overleg van de OPEC in november een definitieve overeenkomst over een productiebeperking zal worden gesloten. De olieprijs liep daardoor op, maar koelde in de loop van de week weer af, omdat de meeste handelaren blijven twijfelen over een definitief akkoord en vooral over de uitvoering van de plannen. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) komen vraag en aanbod van olie eerder in balans dan gedacht als de OPEC-landen daadwerkelijk hun productie gaan terugschroeven. Het IEA verwacht dat de oliemarkt in de eerste zes maanden van 2017 nog altijd zal kampen met overproductie. Maar het evenwicht in de markt volgt mogelijk sneller dan gedacht door het akkoord. Tot aan de OPEC-vergadering op 30 november verwacht het IEA dat de OPEC-leden aan de huidige productie-recordniveaus zullen vasthouden.

Kolenprijs blijft stijgen

Steenkoolprijzen lieten voornamelijk een daling zien, hoewel de prijs aan het eind van de week toch weer opliep. De markt koelde af van de explosieve situatie rondom de Franse kerncentrales vorige week. Op een langere tijdschaal bekeken ervaren de steenkoolprijzen al heel 2016 een stijgende trend. Met de winter in aantocht op het noordelijk halfrond verwachten analisten dat de huidige stijgende trend zich in elk geval voor de rest van het jaar zal voortzetten.

CO2 prijs weinig richting

De CO2-prijs reageerde nauwelijks op de instemming door de Industrie-commissie (Itre) van het Europees Parlement met hervorming van het Europese emissiehandelssysteem. Lidstaten die beleid afspreken om kolencentrales te sluiten, mogen dit aan Europa doorgeven. Doel daarvan is dat de pot met te veilen emissierechten navenant slinkt. Zoals wel vaker is het precieze effect van de instemming niet bekend, omdat er nog vele rondes van overleg zullen volgen voordat er definitieve maatregelen worden genomen.

Gas +10%

De gasprijs loopt de laatste weken langzaam op. In één maand tijd is er bijna 1,5 cent per m³ bijgekomen, bijna 10% (zie grafiek). Een strenge winter en meer vraag als gevolg van de Franse nucleaire situatie kunnen de prijs in de komende weken verder laten oplopen.

jeroen_setz_201642

Prijsverwachting komende week: wisselend

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex. Voor EU ETS kijk op: EEX.com.

Bron: ENERGIEbusiness, Beeld en tekst: Jeroen Setz van Wattanders
19 oktober 2016                                                          

Wakker worden!

Je betaalt teveel voor gas en elektriciteit.

  • Laat de overstap door ons regelen en kies voor 'volledig ontzorgen' (op basis van 'no cure, no pay')
  • Altijd verzekerd van de laagste energie prijzen
  • Alle energieleveranciers in Nederland vergeleken
  • Voordeliger via ons dan rechtstreeks via de energieleverancier
  • Of stap nu zelf direct kosteloos over naar de meest voordelige energieleverancier

 

Volledig ontzorgen?

Bel 035-7111371 of mail info@energywakeup.nl

Doe 't zelf

Hulp nodig? Bel ons!

035 - 711 1371 

Ma t/m vr van 8.00 tot 20.00 uur