https://www.energywakeup.nl/olievoorraden-vs-drukken-olieprijs/_405___30_NL_332_____
Volledig ontzorgen Onafhankelijk Wekelijks de beste energie aanbieding
 
20130423111651102013042311165112013051415074267

Wekelijks belicht Jeroen Setz de ontwikkelingen op de energiemarkt. Hogere olievoorraden in de VS zorgen voor neerwaartse druk op de olieprijs.

In de verkorte handelsweek in verband met Goede Vrijdag lieten de prijzen over een breed front een daling zien. De belangrijkste reden was een forse stijging van de olievoorraden in de VS.

Toename reserves

Afgelopen woensdag bleek uit cijfers van het Amerikaanse Energie-ministerie dat de commerciële reserves ruwe olie in de VS met 9,4 miljoen vaten waren toegenomen. De meeste analisten hadden dit niet voorzien en slechts op een kwart hiervan gerekend. Gecombineerd met een wereldwijde toename van de olievoorraden zorgt dit voor een daling van de olieprijzen. Volgens de meeste handelaren zou deze neerwaartse prijsdruk nog wel even kunnen aanhouden, zolang de olieproductie op dit niveau blijft.

Veel schalie-olie

Het aantal boorplatforms in de VS neemt weliswaar licht af, maar de sterke groei in olievoorraden duidt er nog steeds op dat Amerikaanse schalie-producenten het huidige prijsniveau van 40 dollar per vat interessant genoeg vinden om hun investeringen voorlopig nog te beschermen en te blijven produceren. Mocht deze situatie aanhouden dan zou een prijsdaling van 25% weer tot de mogelijkheden behoren. De meeste marktpartijen kijken daarom met interesse uit naar de geplande gesprekken tussen OPEC en Rusland op 17 april. Het eventueel bevriezen van de olieproductie zou een forse daling van de olieprijs moeten voorkomen. Het is de vraag in hoeverre de betrokken partijen erin slagen om tot overeenstemming te komen.

Voor oliegrootmacht Saudi-Arabië neemt het belang van een akkoord toe. In de afgelopen jaren heeft het steeds meer last gekregen van concurrentie in zijn belangrijkste markten. Volgens een onlangs gepubliceerd onderzoek heeft Saudi-Arabië de afgelopen drie jaar zijn aandeel op negen van zijn vijftien belangrijkste markten zien slinken. Daarbij verloor ’s werelds grootste olie-exporteur onder meer terrein in China, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, vooral door de toegenomen concurrentie uit bijvoorbeeld Rusland en Irak.

Ontwikkeling prijzen

De prijs voor kolen en gas daalt mee op de rug van de olieprijs. Daarbij komt dat de lente officieel is begonnen, waardoor de vraag naar kolen en gas van nature al afneemt. De toch al hoge voorraden worden daardoor niet meer aangesproken.

De prijs voor CO2-emissierechten daalt weer nu steeds duidelijker wordt dat de meeste marktpartijen hun lange termijn strategie aan het wijzigen zijn. Het lijkt er volgens een aantal marktanalisten op dat ze door de forse toename van duurzame productiecapaciteit niet verder dan een jaar vooruit durven kijken.

De prijs voor levering van elektriciteit en gas in de komende jaren is in afwachting van richting en beweegt al een paar weken rond hetzelfde lage niveau. De ontwikkelingen op de oliemarkt zijn in de komende weken de belangrijkste prijsdrijver. De achtbaan waarin de olieprijs zich bevindt is – minder heftig – goed terug te zien in de prijsontwikkeling van de gasprijs 2018 in de laatste maand.

Wattanders1613

Energiemarkt Update

Jeroen_SetzJeroen Setz van Wattanders belicht wekelijks de ontwikkelingen op de energiemarkt, signaleert wereldwijde ontwikkelingen die van invloed zijn op prijsvorming en zoomt in op trends in de markt voor fossiele en hernieuwbare energie. Deze update verschijnt wekelijks als nieuwsbrief uitgegeven door Wattanders. Data op basis van ICE Endex.

Bron: Wattanders BV / Jeroen Setz, 30 maart 2016                                                          

Wakker worden!

Je betaalt teveel voor je gas en elektriciteit.

  • Laat de overstap door ons regelen en kies voor 'volledig ontzorgen' (op basis van 'no cure, no pay')
  • Altijd verzekerd van de laagste energie prijzen
  • Alle energieleveranciers in Nederland vergeleken
  • Voordeliger via ons dan rechtstreeks via de energieleverancier
  • Of stap nu zelf direct kosteloos over naar de meest voordelige energieleverancier

 

Volledig ontzorgen?

Bel 035-7111371 of mail info@energywakeup.nl

Doe 't zelf

Hulp nodig? Bel ons!

035 - 711 1371 

Ma t/m vr van 8.00 tot 20.00 uur