Ontzorgen Onafhankelijk Laagste energie aanbieding Direct hulp? Bel 035 - 711 13 71
 

Bekijk hoeveel jij jaarlijks kunt besparen!

Vergelijk eenvoudig alle aanbieders in Nederland voor jouw beste deal
Nederlandse burgers kunnen kwart van alle stroom opwekken
28 september 2016
www.energywakeup.nl
nederlandse-burgers-kunnen-kwart-van-alle-stroom-opwekken

Nederlandse burgers kunnen kwart van alle stroom opwekken

In 2050 kunnen Nederlandse burgers en kleine bedrijven in potentie meer dan een kwart van alle elektriciteit zelf opwekken. Vier op de tien Nederlanders, tegen die tijd 7,2 miljoen mensen, kunnen ‘prosument’ worden of energie doe-het-zelver. Dat blijkt uit een Europese studie van CE Delft.

In heel Europa gaat het zelfs om bijna de helft van al het elektriciteitsverbruik, opgewekt door 264 miljoen mensen en bedrijven. Opdrachtgevers van het onderzoek, Greenpeace en ODE Decentraal, zien grote voordelen in de democratisering van de energievoorziening en pleiten ervoor alle ruimte te geven aan burgers en bedrijven om dit potentieel ten volle te benutten. De omslag van fossiele naar schone energie heeft alleen kans van slagen als iedereen mee kan doen, niet alleen de grote energiebedrijven. In Nederland is het aantal huishoudens met zonnepanelen op het dak de afgelopen vijf jaar verzesvoudigd tot 350.000 huishoudens. Daarnaast telt Nederland nu al 220 energiecoöperaties met samen 40.000 leden. Ook dat aantal groeit snel.

Potentie

De studie laat zien dat er nog veel meer potentie is voor het zelf opwekken van schone energie. Volgens de onderzoekers zouden in 2050 115 miljoen Europeanen een elektrische auto kunnen hebben, 70 miljoen een elektrische boiler, 60 miljoen zonnepanelen op het dak en 42 miljoen batterijen om energie op te slaan.

De potentie is enorm, maar dan moeten die mensen daar wel de kans voor krijgen. Paradoxaal genoeg worden windcoöperaties juist vaak dwarsgezeten door extra regels van provincies die de bouw van windmolens onmogelijk maken. Daarnaast staat de salderingsregeling voor burgers met zonnepanelen ter discussie. Ook in de rest van Europa staan regelingen voor het zelf opwekken van schone energie onder druk. Zo is er in Spanje een zonnetax ingevoerd en zijn in Italië de investeringen van burgers in zonnepanelen door belemmerende regels ingestort. Zelfs in Duitsland krijgen windcoöperaties het moeilijk omdat een nieuw tendersysteem hen dwingt de concurrentie met commerciële bedrijven aan te gaan.

Stoppen met schrappen goede regelingen

Campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace Joris Wijnhoven ziet graag dat er alle ruimte komt voor het zelf opwekken van energie: ‘Op deze manier wordt de democratisering van onze energievoorziening een halt toegeroepen, terwijl die cruciaal is voor het laten slagen van de energietransitie. We zien in Nederland het besef groeien dat burgers en bedrijven die zelf willen investeren in het opwekken van zonne- en windenergie alle ruimte verdienen. Laten we het zelf opwekken van energie dan ook als uitgangspunt nemen en stoppen met die extra regels en het schrappen van goede regelingen.’

Klik hier voor het rapport en het landentabel.

Bron: Persbericht Greenpeace, 28 sept 2016

Wakker worden!

Je betaalt teveel voor gas en elektriciteit.

  • Laat de overstap door ons regelen en kies voor 'volledig ontzorgen' (op basis van 'no cure, no pay')
  • Altijd verzekerd van de laagste energie prijzen
  • Alle energieleveranciers in Nederland vergeleken
  • Voordeliger via ons dan rechtstreeks via de energieleverancier
  • Of stap nu zelf direct kosteloos over naar de meest voordelige energieleverancier

 

Volledig ontzorgen?

Bel 035-7111371 of mail info@energywakeup.nl

Doe 't zelf

Hulp nodig? Bel ons!

035 - 711 1371 

Ma t/m vr van 8.00 tot 20.00 uur