https://www.energywakeup.nl/liander-balanceert-zon-en-wind-op-het-energienet/_405___30_NL_324_____
Volledig ontzorgen Onafhankelijk Wekelijks de beste energie aanbieding
 
20130423111651102013042311165112013051415074267

westra zon wind liander

Als de wind waait dan schijnt de zon meestal niet en omgekeerd. Voor het eerst in Nederland gaat netbeheerder Liander dit natuurverschijnsel inzetten zodat kleine en grote producenten van zon- en windenergie tienduizenden euro’s kunnen besparen. Opgewekte zon- en windenergie sluit  zo goed op elkaar aan waardoor er op de plek waar de windmolens en zonneparken staan nog maar één in plaats van twee aansluitingen op het energienet nodig is. Dat bespaart duurzame producenten tussen de 20.000 en 60.000 euro en Liander naar verwachting de komende jaren aanzienlijk minder kosten aan netverzwaringen, netverliezen en onderhoud.

Het bedrijf Westra in Franeker dat een windmolen heeft en zonnepanelen aanschafte, krijgt de primeur. ‘Wij hebben duurzaamheid geïntegreerd in ons dagelijks werk en de ambitie om onze CO2 uitstoot aanzienlijk te reduceren en compenseren. Met het van het opwekken van duurzame energie met onze windmolen en onze eigen zonnepanelen zijn we daarin zeer goed op weg mede dankzij deze slimme oplossing’, aldus Feite Westra.

Liander onderzocht KNMI data van de afgelopen tien jaar en kwam erachter dat het slechts 3% van de tijd voorkomt dat de wind en zon tegelijkertijd veel energie produceren. Een natuurkundig fenomeen waardoor energieproducenten van windmolens en zonnepanelen die bij elkaar in de buurt staan gebruik kunnen maken van één elektriciteitsaansluiting. De paar keer per jaar dat de wind en zon samen teveel energie produceren, schakelt een  zonneschakelaar de zonnepanelen even uit.

Doordat de wind- en zonenergie elkaar aanvullen en één kabel delen, hoeft het elektriciteitsnet niet onnodig te worden verzwaard. Bovendien ontstaat er een veel stabielere energievoorziening. De elektriciteitskabel wordt optimaal gevuld met energie waardoor er minder energie op het net verloren gaat. Daardoor is de energievoorziening beter te voorspellen en minder grillig door de onvoorspelbaarheid van wind- en zonenergie. Alleen al in het gebied van Liander staan 1200 windmolens die door zonnepanelen toe te voegen gebruik kunnen maken van deze ontdekking, genaamd ‘cablepooling’. Liander verwacht dat medio 2016  ook andere producenten die wind en zon op één locatie opwekken, gebruik kunnen maken van wind en zon op één kabel. De netbeheerder heeft de andere netbeheerders geïnformeerd over deze ontdekking zodat zij hier ook gebruik van kunnen maken.

De realisatie van de pilot in Franeker is tot stand gekomen mede dankzij een initiatief van de heer Bouwer, mede-eigenaar van GroenLeven. Groenleven ontwikkelt, bouwt en beheert zonne-energiesystemen. Samen met Westra en Liander hebben zij, ieder vanuit hun eigen expertise, een bijdrage geleverd om deze pilot mogelijk te maken.

Bron: Duurzaam nieuws, 29 feb 2016

Lees meer over:

Wakker worden!

Je betaalt teveel voor je gas en elektriciteit.

  • Laat de overstap door ons regelen en kies voor 'volledig ontzorgen' (op basis van 'no cure, no pay')
  • Altijd verzekerd van de laagste energie prijzen
  • Alle energieleveranciers in Nederland vergeleken
  • Voordeliger via ons dan rechtstreeks via de energieleverancier
  • Of stap nu zelf direct kosteloos over naar de meest voordelige energieleverancier

 

Volledig ontzorgen?

Bel 035-7111371 of mail info@energywakeup.nl

Doe 't zelf

Hulp nodig? Bel ons!

035 - 711 1371 

Ma t/m vr van 8.00 tot 20.00 uur