Ontzorgen Onafhankelijk Laagste energie aanbieding Direct hulp? Bel 035 - 711 13 71
 

Bekijk hoeveel jij jaarlijks kunt besparen!

Vergelijk eenvoudig alle aanbieders in Nederland voor jouw beste deal
Grootschalige zonne-energie is buitenlandse aangelegenheid
21 februari 2018
www.energywakeup.nl
grootschalige-zonne-energie-is-buitenlandse-aangelegenheid

De aanleg van grootschalige parken voor zonne-energie in Nederland wordt grotendeels een buitenlandse aangelegenheid. De markt wordt overspoeld door bedrijven uit Duitsland, Scandinavië, Engeland en China, zeggen projectontwikkelaars en subsidie-adviseurs.

De buitenlandse bedrijven worden onder meer aangetrokken door aantrekkelijke subsidies. Er zijn jaarlijks miljarden euro's aan subsidie te verdelen.

Volgens Douwe Faber van adviesbureau Ekwadraat komt 'meer dan een derde van het subsidiegeld dat naar zonneparken gaat, in buitenlandse handen.' Volgens Faber heeft Nederland te lang getalmd met beleid waardoor er weinig expertise voor grootschalige zonneweides is ontwikkeld in eigen land. 'Zonne-industrie heeft hier onvoldoende omvang. In het buitenland zijn meer bedrijven met schaalgrootte.'

In Emmen heeft het Noorse Statskraft al een zonneweide van 17 hectare in gebruik genomen en in het Zeeuwse Rilland bouwt het Chinese Unisun aan zijn eerste Nederlandse zonneweide. De Deense investeerder in duurzame energie Obton kondigde eind november aan de komende jaren €100 mln per jaar te gaan investeren in zonne-energieprojecten in Nederland. De installatie van een groot zonnepark in het Groningse Stadskanaal markeerde de start van deze grote ambitie.

Deze zonneparken kunnen afzonderlijk ruim €100 mln aan subsidie krijgen.

Supermarktketen Lidl vraagt sinds 2012 bij elke nieuwbouw subsidie aan voor zonnepanelen op de daken van hun supermarkten en distributiecentra.

Burger en bedrijven betalen rekening

Nederland heeft sinds zeven jaar de zogeheten SDE+ regeling, de subsidie duurzame energie waar ook zon onder valt. De subsidie wordt gefinancierd via de energierekening van burgers en bedrijven. Iedere factuur krijgt een opslag duurzame energie. Die inkomsten worden vervolgens uitgekeerd als steun voor energie uit zon en wind, maar ook voor biomassa en aardwarmte.

Bij de vergroening van de Nederlandse energievoorziening gaat het om kolossale bedragen. Dit jaar is er € 12 mrd beschikbaar voor SDE+. Afgelopen jaar is er ook € 12 mrd toegezegd, het jaar daarvoor € 9 mrd.

Van die bedragen gaat er steeds meer naar zonneprojecten. Die zijn relatief makkelijk aan te leggen. In de eerste helft van vorig jaar, kregen Nederlandse zonneprojecten € 3 mrd aan SDE+ toegezegd. In het tweede helft van 2017 is er nog eens voor € 4 mrd aan SDE+ aangevraagd voor zonprojecten. De toezegging daarvan is nog niet bekend.

Overigens is toezegging niet direct uitkering: de subsidie wordt over meerdere jaren uitgesmeerd. De uiteindelijke uitkering kan lager zijn dan het eerder toegezegde bedrag, bijvoorbeeld doordat een zonnepaneel minder energie oplevert, of doordat de energieprijs stijgt.

Het gros van de subsidie komt terecht bij kleine projecten: particulieren, verenigingen van eigenaren of woningbouwverenigingen die panelen op hun dak plaatsen. Maar de laatste twee jaar zijn ook de zonneweides in opkomst. Boerenland wordt dan volgezet met rijen zonnepanelen. Dat zijn projecten waarvan de bouw en exploitatie al gauw tientallen miljoenen kosten. Die projecten zijn rendabel door de subsidie.

Subsidie voor wind

Ook bij andere vormen van duurzame energie gaan er miljarden aan subsidies naar buitenlandse bedrijven. De aanbesteding van het eerste grote windpark op zee werd gewonnen door Orsted, dat toen nog Dong heette. Het Deense bedrijf gaat een windpark bouwen voor de kust van Borssele. Hoeveel subsidie het bedrijf ontvangt is niet bekend, maar naar verluidt gaat het om honderden miljoenen.

RWE, een Duits energiebedrijf, en Engie, een Franse onderneming, ontvangen bij elkaar meer dan € 2 mrd aan subsidie voor de bijstook van biomassa in hun Nederlandse kolencentrales.

Tussen 2016 en 2024 zal het ministerie van Economische Zaken zo’n € 50 mrd tot € 60 mrd aan SDE+ toezeggen. 

Artikel: FD, 21 feb 2018

Wakker worden!

Je betaalt teveel voor gas en elektriciteit.

  • Laat de overstap door ons regelen en kies voor 'volledig ontzorgen' (op basis van 'no cure, no pay')
  • Altijd verzekerd van de laagste energie prijzen
  • Alle energieleveranciers in Nederland vergeleken
  • Voordeliger via ons dan rechtstreeks via de energieleverancier
  • Of stap nu zelf direct kosteloos over naar de meest voordelige energieleverancier

 

Volledig ontzorgen?

Bel 035-7111371 of mail info@energywakeup.nl

Doe 't zelf

Hulp nodig? Bel ons!

035 - 711 1371 

Ma t/m vr van 8.00 tot 20.00 uur