Duurzaam opgewekte elektriciteit wordt in rap tempo goedkoper
Beeld © ANP

Duurzaam elektriciteit opwekken wordt steeds goedkoper. Vooral in de opkomende landen, zoals China en Brazilië, gaat het gebruik hard groeien.

Het aandeel duurzaam opgewekte stroom in de wereld zal stijgen van 22 procent in 2013, naar 26 procent in 2020, voorspelt de International Energy Agency (IEA). “Een opvallende verschuiving in een hele korte tijd”. In 2020 zal de elektriciteit die wereldwijd wordt gegenereerd uit duurzame bronnen hoger zijn dan de elektriciteitsvraag in China, India en Brazilië samen.

BRICS vliegen vooruit
Volgens de IEA vindt er een verschuiving plaats: vooral in opkomende landen zal het gebruik van duurzaam opgewekte elektriciteit stijgen. Tweederde van de toename van duurzame elektriciteit zal in opkomende en ontwikkelingslanden plaatsvinden. Veertig procent van de groei in duurzame energiecapaciteit en een derde van de nieuwe investeringen vinden tot 2020 in China plaats. 

De kosten voor het opwekken van duurzame energie zijn steeds lager geworden, door nieuwe technologieën. “Betaalbare hernieuwbare energie gaan de opkomende stroomsystemen van de wereld domineren”, zegt de directeur van de IEA. “Met uitstekende, hydro, zonne- en windbronnen, het verbeteren van kosteneffectiviteit en beleid, kan hernieuwbare energie een grote rol spelen in het stimuleren van economische groei en energietoegang in Sub-Sahara Afrika, waar aan tweederde van de vraag zal worden voldaan in de komende vijf jaar."

Kanttekening: het kan nog sneller
De ontwikkelingen zouden volgens de IEA nog sneller kunnen gaan, als er minder beleidsobstakels zouden zijn. In de geïndustrialiseerde landen zou het aantal energiecentrales bijvoorbeeld afgebouwd moeten worden. Daarnaast spelen economische ontwikkelingen in sommige opkomende economieën ook een beperkende rol. 

Doe 't zelf

Hulp nodig? Bel ons!

020 - 531 76 73

Ma t/m vr van 9.00 tot 18.00 uur

 

Volledig ontzorgen?

 

Bel 035-7111371 of mail info@energywakeup.nl