data gedreven energiesysteem

Nieuwe business modellen in de energiesector maken dat er ruimte ontstaat voor bedrijven die traditioneel niet tot de sector behoren. Die visie was te horen op het Erasmus Energy Forum.

80% hernieuwbare elektriciteit
In zijn functie als bestuurslid van het Duitse nutsbedrijf Mainova, onderzoekt de ingenieur Peter Birkner hoe 80% elektriciteit uit hernieuwbare bronnen aan het energiesysteem kan worden toegevoegd in de periode tot 2050. Mainova is een regionale energieleverancier dat voor 75% in handen is van de stad Frankfurt.

Energie technologieën
Op het Erasmus Energy Forum dat op 19 en 20 juni werd gehouden in Rotterdam vertelde Birkner dat het met de toepassing van de juiste technologieën volgens hem goed mogelijk is om de transitie naar 80% hernieuwbaar te maken.

Fluctuerende productie
Een van de grootste uitdagingen van een wind en zon als bronnen is de fluctuerende energieproductie. Dit kan volgens Birkner worden ondervangen door een combinatie van maatregelen: diversificatie, smart grid applicaties en opslag.

Een stad als energieopslag
Vooral de opslag oplossing van Birkner spreekt tot de verbeelding: hij wil de stad Frankfurt tot een gigantische energieopslag en -hub maken. Dit doet hij door bestaande infrastructuur door middel van aanpassingen optimaal in te zetten. Zo wil hij de drie energiesystemen elektriciteit, warmte en gas waarvoor Mainova verantwoordelijk is met elkaar integreren tot een flexibel energiesysteem.

Flexibel energiesysteem
Tot voor kort waren de warmtecentrales niet met elkaar verbonden. De hoeveelheid gegenereerde warmte werd gedicteerd door de vraag van de klanten en elektriciteit werd opgewekt als bijproduct. Nu wordt er geïnvesteerd in het verbinden van de warmtecentrales door middel van een warmtepijp. Daarbij kan door de inzet van verschillende soorten turbines de ratio tussen elektriciteit opwekking en warmte opwekking beter worden gestuurd. Zo kan de ene turbine meer warmte leveren terwijl de andere juist meer elektriciteit levert. Op die manier heeft Mainova een flexibeler energiesysteem waarover het meer controle heeft. Op de lange termijn wil het energiebedrijf power-to-gas inzetten om elektriciteit binnen het energiesysteem tijdelijk op te slaan.

Veranderende verdienmodellen
Het gevolg van deze verandering in het energiesysteem, aldus Birkner, is dat het verdienmodel in de energiesector verschuift van opwekking naar de afstemming van vraag en aanbod. Dit betekent dat er veel vraag zal komen naar smart grid applicaties en technologieën die flexibele inzet van energie mogelijk maken.

New kids on the block
Maar het is totaal niet gezegd dat de gevestigde nutsbedrijven deze functie gaan vervullen, aldus Birkner. Evengoed kan het zijn dat bedrijven met een expertise in data verwerking het voortouw zullen nemen zoals bijvoorbeeld Google of IBM.

Decentrale opwekking
Ook Robbert-Jan Stegeman de CIO van netwerkbedrijf Alliander ziet een snel verschuivend business model in zijn branche. Door het groeiend aandeel van decentrale opwekking zal de rol van Alliander steeds meer bestaan uit het mogelijk maken van lokale energie opwekking. En omdat deze veelal gerund worden door individuen en collectieven gaat het uiteindelijk om het verbinden van mensen.

Anticiperen
Volgens Stegeman valt de verschuiving niet te stoppen. In plaats van zich hiertegen te verzetten heeft het bedrijf ervoor gekozen het volop te omarmen. Wie niet meegaat in de transitie zal straks zijn marktaandeel rap terug zien lopen.

Kleine onbekende bedrijven
Ook Stegeman denkt dat de toekomst van de energie sector deels door niet-traditionele bedrijven gevormd zal worden. “Net als met het Internet zullen de veranderingen komen van kleine onbekende bedrijven”.

Door Tessel Renzenbrink in Technologie. 24 juni 2014. Beeld: aceee.org

Doe 't zelf

Hulp nodig? Bel ons!

020 - 531 76 73

Ma t/m vr van 9.00 tot 18.00 uur

 

Volledig ontzorgen?

 

Bel 035-7111371 of mail info@energywakeup.nl
 

Energie bespaartip

Ontvang deze regelmatig!